Az emberi természet

Az emberi természet

…miért nevezik ezt nyomorúságnak, amikor ilyennek születtünk, ilyennek nevelkedtünk, ilyen a természetünk, ez mindannyiunk közös sorsa? Senki nem nyomorult, aki hű marad természetéhez, kivéve, ha valaki azt fájlalja az emberben, hogy nem tud repülni, mint a madár, nem jár négy lábon, mint a négylábúak, és nincs felfegyverezve szarvakkal, mint a bika. De ez ugyanolyan, mintha egy pompás paripát boldogtalannak neveznénk, mert nem tanult grammatikát, és nem eszik palacsintát.

Rotterdami Erasmus: A balgaság dicsérete; XXXII

 

Nincs nehezebb az ember számára, mint személytelenül megragadni valamit, mármint éppen a dolgot, és nem a személyt látni az említett valamiben. Feltehetjük a kérdést, hogy egyáltalán képes-e az ember akár egyetlen pillanatra is kikapcsolni személyképző, személyköltő ösztöne óraművét. Még a legelvontabb gondolatokkal is úgy bánik, mintha individuumok lennének, akikkel harcolni kell, csatlakozni hozzájuk, védeni, ápolni, gondozni őket.

Nietzsche: Emberi – túlságosan is emberi; II, 26.

Egyesek ... azt mondják: ki kell szabadítani az emberi természetet az őt eltorzító kényszerűségek alól. Micsoda badarság! Mi más lehetne az ember természete, ha nem az, ami éppen most, konkrétan, jelen létezésében?

Sartre: Materializmus és forradalom

…nem győztem csodálkozni az embernek … azon a sajátságán, hogy lelkében képes egymás mellett melengetni a legfennköltebb eszményt és a legaljasabb gazságot, s mind a kettőt teljesen őszintén.

Dosztojevszkij: A kamasz

Az emberi természetnek ezek az elvei … ellentmondásosak. De hát mi más az ember, mint az ilyen ellentmondások halmaza!

Hume: A többnejűségről és a válásról

Én, aki nagyra vagyok azzal, hogy olyan állhatatos és különleges gondot fordítok az élet örömeire, közelről nézve úgy tapasztalom, olyan semmik, mint a szél. Hát aztán? Magunk is csak szél vagyunk, minden ízünkben, úgy bizony. És a szél még bölcsebb is nálunk: szeret zúgni, csapongani, és megelégszik a maga dolgával, nem kívánja az állandóságot és szilárdságot, a tőle idegen tulajdonságokat.

Montaigne: A tapasztalásról


 

Kedvenc:

 

Az embernek nincsen meghatározása, az a természete, hogy nincsen természete.

Ferry: Új rend: az ökológia

 

Hát nekem még lenne hozzáfűznivalóm de megtartom magamnak...mert talán a legbosszantóbb az emberi természetben, hogy az első rossz szóra, megsértődik! Ugyhogy hagyom, hadd törje mindenki a fejét, és gondolkodjon azon vajon miért is ilyen az emberi természet?

Én: Elmélkedéseim

 

 

firkáltam 2 napon keresztülXD 20:57