A Zodiákus

segíts

Ki is volt a Zodiákus?

Lehet hallotatok már a magát Zodiákus néven ismert sorozatgyilkosról, aki az 1960-as években tevékenykedett Észak-Kaliforniában. Személyazonossága máig ismeretlen. 1968 december és 1969 október között öt áldozatával végzett. Beniciában, Vallejóban, a Berryessa-tónál és San Franciscóban.

1966. október 30.

Egy diáklányt brutálisan meggyilkoltak. A lány a Riverside-i főiskola könyvtárában tartózkodott, ami este 9-kor zárt be. Este fél 11-kor a szomszédok sikolyt hallottak. A lány holttestét másnap reggel fedezték fel két elhagyott, az egyetem tulajdonában lévő ház között. A lánnyal 11 késszúrás végzett. Egy hátán, három mellkasán és hétszer nyakát szúrták meg. Később kiderült, hogy a könyvtár világítását lekapcsolták az elektromos elosztóról. A lány értékeit nem vitték el. Mindössze 18 éves volt.

Egy hónappal később

November 29-én a Riverside-i rendőrség és a helyi lap leveleket kapott.

"Fiatal volt és gyönyörű de már ütött és kopott és halott. Nem ő az első és nem ő lesz az utolsó, éjszakánként virrasztok és a következő áldozaton gondolkodom."
...

"Miss Bates ostoba volt. Bárányként vonult a mészárszékre. Nem harcolt. De én igen. Olcsó győzelem volt. Elvágtam az elosztó középső vezetékét." ... "Mire ő azt kérdezte: minek jött el az ideje?. Azt mondtam neki hogy eljött az idő arra hogy meghaljon."

...

"Nem vagyok beteg. Nem vagyok elmeháborodott. De a játék nem fog abbamaradni."

A leveleket megvizsgáltál, de semmi használható információhoz nem jutottak. A borítékon összesen egy ujjlenyomatot találtak, amit sohasem sikerült azonosítani.

Közben más furcsa dolgok is előkerültek. Az egyetemi könyvtárban a gondnok egy padra vésett versre talált, amely stílusában és tartalmában hasonlít a Zodiákus által írt levelekre, de mivel a pad sokáig egy raktárban volt így nem lehet teljes bizonyossággal a Zodiákusénak mondani. A vers így hangzott:

 

 

Élettől beteg
Halni nem akar
Vágás
Tiszta.
Vér tör elő,
Csürög
Ömlik:
Végig az új ruháján.
Remek
Vörös volt az
Úgy is.
Az életet leszívja
A bizonytalan halál.
De ő nem hal meg ezúttal.
Most valaki rálelt.
De majd
Legközelebb.

A vers végén „rh” monogram is látható.

Vallejo

 

1968. december 20.

Péntek este 9 óra. Főleg szerelmespárok által látogatott útszakasz. (Lake Herman út) A fiatal férfi és barátnője kb. egy órája lehettek ott, amikor egy idegen autó lassan feléjük közeledett. Elhajtottak, de a kocsi addig követte, míg el nem fordult Benicia felé.

Két másik fiatal eredeti terve egy koncert volt, ám a kocsikázás mellett döntöttek a szerelmesek útjának nevezett szakaszon. Negyed tizenegy körül ugyanott parkoltak le, ahol az előző pár is. Már egy órája lehettek ott, mikor egy idegen autó leparkolt mögéjük. A sofőr hátulról közelítette meg az autót és gondolkodás nélkül tüzet nyitott. Először a hátsó ablakra, majd a kocsi oldalára adott le lövéseket, kilyukasztva annak kerekét. A két fiatal megpróbált menekülni. A lány alig tíz métert futott, amikor a golyók leterítették. A fiút hidegvérrel fejbelőtte, így az azonnal meghalt. Ezután a gyilkos autóba ült és elhajtott.

A nyomozást a Solano County Sheriff's Department végezte, Les Lundblad nyomzóhelyettes vezetésével. Megállapították, hogy a lövéseket egy 22-es kaliberű fegyverből adták le, nem haszonszerzésből követték el, hiszen semmilyen értéktárgy nem tűnt el a kocsiból.

 

Blue Rock Springs

 

1969. július 4 – július 5.

Fél évvel később, újra két fiatal lett a Zodiákus áldozatává. A fiú elmondása szerint enni indultak, mikor a lány azt mondta neki, hogy beszélni szeretne vele ezért a Blue Rock Springs Golf Course-ban parkoltak le. Alig 4 km-re az előző gyilkosság helyszínétől. A fiatalok által kedvelt helyen éjfél körül egyedül maradtak, amikor egy  Ford Mustang vagy Chevy Corvair hajtott be Vallejo felől és pár méterre tőlük megállt kikapcsolta a lámpáit, majd nemsokára elhajtott. Azonban nemsokára visszatért és újra mögéjük parkolt, de most égve hagyta a fényszórókat. Kiszállt a kocsiból és lámpával világított, így a fiú azt hitte rendőr, ezért elkezdte keresni iratait. Eközben a gyilkos nyugodtan az autóhoz sétált, amikor odaért egy 9 mm-es pisztolyt szegezett a fiúra és ötször rálőtt a lehúzott ablakon keresztül. Az első lövések a fiú testét és arcát érték. Egy-két golyó nem állt meg a fiú testében és a kormánynál ülő lányba csapódott. A fiú a hátsó ülésre lökte magát, ám ekkor a gyilkos újra tüzet nyitott és a bal térdét találta el. A tettes úgy gondolta elvégezte dolgát és visszasétált a kocsihoz, amikor meghallotta, hogy a fiú segítségért kiállt. Visszasétált a kocsihoz és két-két további lövést adott le mindkét áldozatára, ezután elhajtott. A fiú még ezek után is képes volt megfigyelni arcát. Nemsokára egy arra autózó fiatal találta meg az akkor még élő párt és hamarosan a rendőrök és a mentők is megjelentek, de már nem tehettek sokat a fiatalokért a lány a korházba  vezető úton halt meg 12:38-kor. Michael túlélte az esetet annak ellenére, hogy meglőtték az arcát, a nyakát és a mellkasát.

Eközben megcsörrent a vallejo-i rendőrség telefonja. A díszpécser szerint a telefonáló hangja nyugodt volt.

 

"Szeretnék bejelenteni egy kettős gyilkosságot. Ha egy mérföldet megy kelet felé a Colombus Parkway-től a közpark felé, talál két kölyköt egy barna autóban. Egy 9 milliméteres Lugerrel lőtték le őket. A tavaly meggyilkolt kölyköket is én lőttem le. Viszonthallásra."

A hívás egy benzinkútról történt.

Július 31.

A San Francisco Examiner, a San Francisco Chronicle és a Vallejo Times újságok leveleket kaptak. A borítékban egy rejtvény darabjai voltak és a következő mellékelt levél:

"Kedves Szerkesztő,

Én öltem meg tavaly karácsonykor a két tizenévest Lake Herman-nál és azt a lányt július 4-én. Hogy bizonyítsam ezt, közlök néhány tényt, amelyet rajtam kívül csakis a rendőrség tud.

Karácsony

1. A lőszer márkája Super X
2. Tíz lövést adtak le
3. A fiú hátán feküdt, lábbal az autónak
4. A lány a jobb oldalon feküdt, lábbal nyugatnak

Július 4.

1. A lányon mintás pantalló volt
2. A fiú lövést kapott a térdébe
3. A lőszer márkája: Western

Mellékeltem egy titkosírás darabját. A másik két darabot a S. F. Examiner és a S. F. Chronicle kapta meg. Azt akarom, hogy nyomtassák ezt a titkosírást a címoldalra ’69. augusztus 1-jének délutánján. Ha nem tesznek így, akkor pénteken mészárlásba kezdek, amely a teljes hétvégén át fog tartani. Körbe-körbe fogok cirkálni, és leszedek minden csavargót vagy párt, és tovább folytatom a gyilkolást egészen addig, még legalább egy tucatnyi embert meg nem ölök. Ez a kód az én identitásom."

A levelet lehozták az újságok. Egy hét alatt megfejtette egy kaliforniai házaspár. A rejtvény a következőket tartalmazta:

"Szeretek embereket ölni mert élvezetes élvezetesebb mint vadállatokat ölni mert az meber a legveszélyesebb minden vadállat közt a gyilkolás oly hihetetlen élményt jelent még élvezetesebb mint egy lánnyal lenni a legjobb része hogyha majd meghalok a paradicsomban fogok újjászületni és mindenki akit megöltem a rabszolgám lesz nem mondom meg nektek a nevem mert megpróbáljátok majd lelassítani vagy megakadályozni hogy további szolgákat gyűjtsek a halál utáni életemre

ebeorietemethhpiti"

Az utolsó 18 betű jelentését a mai napig nem tudják megfejteni.

Augusztus 4-én egy háromoldalas levél érkezett a S. F. Examiner szerkesztőségébe, ebben a három oldalas levélben nevezi először Zodiákusnak magát a gyilkos.

"Itt a Zodiákus beszél. Válaszolva a kérdésükre, a Vallejo-ban töltött szép idők egyéb részleteit is megosztom önökkel, és boldog leszek, ah további anyaggal támogathatom önöket." ...

A leveleket alaposan megvizsgálták a második és a harmadik lapon is találtak ujjlenyomatokat, összesen kettőt, de ezeket a bizonyítékokat sosem tudták használni a nyomozás során.

A gyilkos aláírás gyanánt csak egy kereszttel áthúzott kört írt.

Az ügy a mai napig megoldatlan.

 

Az erről készült filmet csak ajánlani tudom.

 

 

Az ezek alapján készült filmről

 

színes feliratos amerikai krimi, 158 perc, 2007
16 éven aluliak számára nem ajánlott 

rendező: David Fincher
író: Robert Graysmith

szereplő(k):
Jake Gyllenhaal (Robert Graysmith)
Robert Downey Jr. (Paul Avery)
Mark Ruffalo (Dave Toschi)
Anthony Edwards (Bill Armstrong)
Donal Logue (Ken Narlow)
Dermot Mulroney (Marty Lee kapitány)
Chloë Sevigny (Melanie)
John Carroll Lynch (Arthur Leigh Allen)
James Carraway (Shorty)

 Robert Downey Jr. és Jake Gyllenhaal a Zodiákus-ban