Szabadság, egyenlőség, testvériség!

Március 15.

Ma mindenhol megemlékeznek a '48-as Pesti forradalomról, ugyhogy azt hiszem a legjobb ha én is ezt teszem itt is.

Az 1848-as tavaszi átalakulás programja majdnem két évtizedes előkészítő munka eredménye. Bár a reformkori országgyűléseken nagyon kevés valódi változtatást sikerült elérni, de lehetőséget teremtettek arra, hogy a reformszellemű liberális nemesség kidolgozza a saját programját. Megjelenhettek az országos nyilvánosság színpadán a leendő forradalom vezetői: Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Széchenyi István, Szemere Bertalan, Eötvös József és mások.

A végső lökést a reformok ügyében végül 1848. március 15-e jelentette, amikor a pesti radikális ifjúság vér nélkül érvényt szerzett az ún. 12 pontnak. Ezalatt Kossuth Bécsben tárgyalt a Habsburg vezetőkkel. V. Ferdinánd először nem akarta szentesíteni a pozsonyi országgyűlésen előző nap megszavazott feliratot, azonban 16-án hajnalban - hallva a Pest-Budán történtekről - kénytelen volt engedni.

1848. március 15-én a bécsi forradalom hírére magyar küldöttség indult a pozsonyi országgyűlésről a császári városba, s időközben Pesten is kitört a forradalom. Március 17-én V. Ferdinánd hozzájárulásával gróf Batthyány Lajos felelős magyar kormányt alakított. Március 16-án Bécsbe is eljutott a pesti forradalom híre. Az udvar meghátrált,s kénytelen volt engedni a pozsonyi küldöttség követeléseinek. Hozzájárult gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez. Beleegyezett az önálló magyar kormány megalakulásába.Megígérte,hogy a király szentesíti a reformtörvényeket. A gróf Batthyány Lajos vezetésével megalakuló új kormány már nem a királynak,hanem a nép választott képviselőinek,a magyar országgyűlésnek tartozott felelőséggel. Ezért tehát független,és felelős kormány volt.

 

Nagy vonalakban ez történt tizenötödike előtt és után. Ha visszanéztek a tavalyi március 15-i bejegyzéshez, akkor olvashattok részleteket Petőfi Sándor naplójából.

Tegnap Pesten jártam és így március 15-e előtt mindeképp el akartam menni nagyjaink sírjához. Egy egész nap, vagy még az se lett volna elég végigjárni a sírkertet...

Kossuth-mauzóleum, Bp. Fiumei úti sírkert